Правителствата по света ще се ориентират към все по-протекционистки политики в близкото

...
Правителствата по света ще се ориентират към все по-протекционистки политики в близкото
Коментари Харесай

Кризата с COVID-19 ще доведе до нова вълна от протекционизъм

Правителствата по света ще се ориентират към все по-протекционистки политики в близкото бъдещето, в опит да лимитират икономическите вреди от пандемията от COVID-19. Такава прогноза направи Дебора Елмс, търговски специалист от консултантската компания Asian Trade Centre пред Си Ен Би Си.

Коронaвирусът вече е в повече от 180 страни и територии на планетата и накара доста страни да подхващат строги правила против износа на здравно съоръжение и консуматив – наклонност, която с времето може да засегне и износа и вноса на други артикули, и най-много на питателните артикули.

„ В най-близко време би трябвало да чакаме огромна вълна от протекционизъм и то освен във връзка с медицинските артикули. Ситуацията ще се отрази изключително на храната. “, споделя Елмс.

„ Когато страните стартират да се тормозят за питателните си ресурси, те ще забранят износа им и ще лимитират вноса им от трети страни. “, прибавя тя.

По-рано тази седмица Световната комерсиална организация предвижда срив на световната търговия с сред 13% и 32% тази година. Тенденцията за спад на търговията съществуваше още преди рецесията с ковид, като тя бе подсилена от размяната на мита сред Съединени американски щати и Китай. От СТО чакат възобновяване на търговията през 2021 година, само че това ще зависи от дълбочината и продължителността на рецесията, както и от политиките на обособените страни в битката с ковид.

Докато държавните управления се стремят да защитят своите стопански системи, те евентуално ще съсредоточат вниманието си върху „ обичаните “ си промишлености, което ще докара до различен растеж на протекционизма.

„ На фона на растящата икономическа неустановеност, държавните управления ще подкрепят считаните от тях за основни промишлености и секторите, които са наранени най-лошо от пандемията. Най-вероятно тази поддръжка ще бъде под формата на протекционизъм против техни съперници от други страни “, изяснява Елмс.

„ Това е разумната стъпка за всяка страна – ограничавате търговията и се фокусирате върху вътрешния пазар, борите се за запазването на работните места на локалното население и не мислите за другите. Разбира се, вследствие на това пострадали ще бъдат всички останали. “, споделя още тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР